PSZENMIX czyli najlepsze źródło białka

Zarówno ludzie jak i zwierzęta potrzebują odpowiednich składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania oraz wzrostu. Doskonale wiedzą o typ hodowcy którzy nieustannie od wielu lat poszukują najlepszej paszy, która zapewni zwierzętom odpowiednie ilości białka oraz pozostałych niezbędnych substancji odżywczych. Na szczęście to wszystko jest możliwe za sprawą rozległej wiedzy, setkach przeprowadzonych badań i obserwacji oraz technologii które są ciągle rozwijane zapewniając nam możliwość produkcji wartościowych produktów.

Jak powstaje?

Produkt ten powstaje przy produkcji izoglukozy z wysokich jakościowo pszenic. Stąd wzięła się chociażby jego nazwa PSZENMIX która sugeruje że pasza ta powstała z pszenicy oraz cechuje się bardzo zbliżonymi do niej właściwościami. Sam początek procesu produkcji rozpoczyna się od zmielenia ziaren oraz oddzielenia od nich otrąb. Co więcej w wyniku odsiewu zostaje usunięta skrobia i gluten, jest to celowe działanie które sprawia że PSZENMIX jest wyjątkowym produktem. W kolejnym etapie zmielone wcześniej ziarna zostają przetworzone w płynną masę która pod wpływem odparowywania traci wodę. Dzięki temu uzyskujemy suchy produkt bez skrobi i glutenu który charakteryzuje się zbliżonymi wartościami do pszenicy. Stanowi zatem dobre źródło białka o włókien dla zwierząt hodowlanych a w szczególności dla trzody chlewnej.

Najlepsze wartości na rynku?

Można się zacząć zastanawiać czy w takim razie jest to jeden z najlepszych produktów tego typu na rynku, który oferuje tak wiele składników odżywczych i zarazem jest w przyzwoitej cenie? Odpowiedź brzmi zdecydowanie tak, ponieważ PSZENMIX w porównaniu do pszenicy paszowej charakteryzuje się przede wszystkim wyższą wartością białek nawet o ponad 20%, ponad to jego poziom aminokwasów jest niezwykle wysokie przekraczający 50%. Pod jednym aspektem jest bardzo porównywalny do pszenicy paszowej, a mianowicie
chodzi tutaj o udział procentowy włókien w określonej dawce produktu. Co więcej posiada on bardzo przyjemny, a wręcz zachęcający zapach który sprawia że zwierzęta chętnie sięgają po paszę z jego dodatkiem.
Warte uwagi są także tzw. składniki analityczne które określają wartość procentową białek ogólnych wynoszącą ponad 17%, tłuszczy w okolicach 4% oraz popiołu surowego lekko przekraczającego 5%.
Coraz częściej hodowcy pytają o ten produkt, który spisuje się bardzo dobrze i który zapewnia znakomite wartości sprawiające że trzoda jest zdrowsza, silniejsza i szybciej przybiera na masie. Jeżeli więc jeszcze nie wypróbowałeś owego produktu warto jak najszybciej zdecydować się na taki krok który z pewnością nie okaże się błędem. Co więcej, większość gospodarzy po pierwszym zakupie powraca do tej paszy twierdząc że są z niej zadowoleni. Jedynym warunkiem poprawnego skarmiania jest przestrzeganie limitów jakie zostały określone względem zawartych w tym produkcie składników. Ich znaczne przekroczenie może skutkować problemami zdrowotnymi u zwierząt takimi jak biegunka i problemy z trawieniem.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *